top of page

LEGO Duplo: Sjov med LEGO Byggesæt til børn. En Guide.

Opdateret: 22. mar.


LEGO Duplo

På en stille aften kan man næsten høre de sagte klik-lyde, når farverige LEGO Duplo-klodser finder sammen i børnehænder.

Denne artikel indeholder annonce links.


LEGO´s univers er vidtstrakt og rig på forskelligartede elementer, men i hjertet af denne verden ligger LEGO Duplo – skabt til at vække kreativiteten og byggekompetencerne hos de yngste. Disse robuste LEGO klodser, med deres ikoniske form og størrelse, er designet til at være sikre og stimulerende legetøj for børn i alderen 1½-5 år, og spiller en afgørende rolle i udviklingen af deres finmotoriske færdigheder og forståelsen for samspillet mellem forskellige former og farver.


LEGO Duplo - Historien.

LEGO Duplo, en integreret del af den flotte LEGO arv, så dagens lys i 1969 som respons på et stigende behov for legetøj, der var bedre tilpasset små børnehænder. Duplo serien blev introduceret med et simpelt, men genialt koncept: at skabe større klodser, der stadig var kompatible med den traditionelle LEGO, hvilket muliggjorde en glidende overgang, når børnene blev klar til mere komplekse byggeprojekter. Med sin unikke tilgang til leg og læring har LEGO Duplo bestandigt udviklet sig og forbliver et essentielt værktøj i stimuleringen af børns kreativitet og kognitive evner.


Oprindelsen og Udvikling.

LEGO Duplo serien blev introduceret med en vision om at skabe en verden af leg for de mindste. Klodserne blev tilpasset mindre børnehænder, men bevarede den klassiske LEGO kompatibilitet.

I årenes løb har LEGO Duplo undergået omfattende udvikling, bl.a. ved at introducere tema-sæt såsom LEGO Duplo Gurli Gris, som er et af de nyeste skud på stammen, der afspejler børns interesser og verden omkring dem. Dette har cementeret seriens plads som et fundamentalt redskab i udviklingen af småbørns læringskurve.

LEGO Duplo hjælper med at udvikle børns rumlige intelligens og problemløsningskompetencer.

Et af de mest bemærkelsesværdige aspekter ved LEGO Duplo er den kontinuerlige innovation. Med nye teknologier bliver serien ved med at tilbyde nye læringselementer og interaktive funktioner, som styrker børnenes engagement og pædagogisk værdi i legen. Duplo klodserne tjener som byggesten for barnets første forståelse af form og struktur.


LEGO Duplo Gurli Gris

Vigtige Milepæle.

I 1969 markerede LEGO Duplo sin revolutionerende debut, særligt designet til de yngste byggere. Klodserne var dobbelt så store som traditionelle LEGO klodser og perfekte til små hænder.

Linjen udvidedes hurtigt med introduktion af LEGO dyr, figurer og køretøjer i 1977, hvilket tilføjede en ny dimension af leg og læringsmuligheder. Duplo serien understøttede nu også narrativ fortælling og rollespil.

Året 1993 blev en vigtig milepæl med lanceringen af Duplo Toolo, en konceptserie der introducerede værktøj og skruer til klodserne. Dette øgede mulighederne for motorisk udvikling og teknisk forståelse hos de små.

I 2012 fejrede LEGO Duplo sin 40-årige fødselsdag og viste med stolthed sin lange historie med at forsyne generationer med LEGO kvalitetslegetøj. Serien demonstrerede fortsat sin evne til at forny sig og forblive relevant.

Med introduktionen af digitale interaktive elementer har LEGO Duplo i de seneste år forstærket sin position som innovativt læringsværktøj, der sammenfletter fysisk og digital leg.


Duplos Pædagogiske Fordele.

LEGO Duplo legesæt er essentiel i stimuleringen af børns finmotorik, hvilket er afgørende for deres udvikling af skrivning og manipulation af små objekter. Deres store format er også ideelt til at mindske kvælningsrisikoen.

Ved brug af Duplo-konstruktionssæt lærer børn om byggeleg, farver, former, tal og bogstaver på en legende og engagerende måde. De konceptuelle færdigheder, børnene udvikler ved at følge byggeinstruktioner, fremmer tidlig matematisk og logisk tænkning.

Desuden tilbyder LEGO Duplo uendelige muligheder for kreativ leg, der inspirerer til fortællinger og udvikler sprogfærdigheder hos unge børn gennem interaktiv leg og karakterindlevelse.


lego-duplo-fragt-tog-10875

Udvikling af Finmotorik.

LEGO Duplo sætter en naturlig og intuitiv scene for udviklingen af små børns finmotorik. De velproportionerede klodser er designet til at være nemme at gribe og stable for små hænder, hvilket lægger grunden til finmotoriske færdigheder.

Når børn leger med Duplo klodserne, forbedres deres evne til at koordinere øje-håndbevægelser gennem målrettet handling og præcisionsfastgørelse af klodserne. Dette skærper deres kognitive forståelse. Regulariteten, hvormed børn engagerer sig i konstruktiv lege, er vigtig for optimal udvikling af disse kompetencer, da finmotorikken udvikler sig i takt med barnets alder og modenhed.

Den gentagne handling ved at samle og adskille LEGO Duplo klodser støtter desuden udviklingen af musklerne i små fingre og hænder. På længere sigt er dette med til at udvikle skriveklare færdigheder, en forudsætning for akademisk læring. Klodsens størrelse og form fremmer også muskelhukommelse og taktil opfattelse, som er nøglen til finmotorisk kontrol.

Inden for de første år er læring gennem sanseindtryk vital, og Duplo klodserne giver et væld af teksturer og bevægelser til at stimulere denne sansning. Ved konstant at manipulere med klodserne forbedres børns finmotorik mærkbart, hvilket er afgørende for deres fremtidige evne til at håndtere mere komplekse opgaver. Denne grundlæggende færdighed øges gradvist, hvorfor Duplo anses for at være en indgangsvinkel til en bredere verden af motoriske og kognitive kompetencer.


Stimulering af Kreativitet.

Lego Duplo fremmer kreativ tænkning og løsning af problemer gennem leg. Stykkernes farver, former og utallige sammensætningsmuligheder inviterer til fantasifulde byggeprojekter, som understøtter barnets kreative udvikling. Den frie leg med Duplo sætter ingen grænser for barnets forestillingsevne, hvilket er kritisk for kreativ udfoldelse.

Byggesættene indbyder til fortælling og rollespil, der kan tage uendelige retninger. Børns fortællinger og scenarier bliver mere komplekse med deres alder og erfaring, og Duplo klodserne tjener som værktøjer til at give disse historier fysisk form. Narrativ forståelse og sproglig udvikling understøttes også af legen, idet børn lærer at kommunikere og udtrykke sig gennem de scener og figurer, de skaber.

Børn udtrykker og bearbejder følelser gennem leg, og Duplo udgør en sikker platform for dette. Når barnet bygger scener fra dagligdagen eller fantasiverdener, øver det sig i at fortolke og forstå omverdenen. Denne praksis med at omsætte komplekse koncepter og følelser til konkret LEGO-leg, styrker børns evne til kreativ tænkning og problemløsning.

Desuden stimuleres forståelse og matematikfærdigheder, når barnet skal forstå hvordan de forskellige dele passer sammen. Duplo sætter gang i tankeprocesser, hvor børn eksperimenterer med rumlig erkendelse og logisk ræsonnement. Denne form for leg kan lede til en grundlæggende forståelse for matematiske begreber som proportioner, mønstre og talforståelse, og er en naturlig forlængelse af deres kreative udvikling. Duplo er ikke kun byggesten til leg – det er fundamentet for livslang kreativitet og logisk tankegang.


Byggeidéer til Småbørn.

Duplo byggeklodser tilbyder småbørn en introduktion til byggeri på et plan, som er forståeligt for dem. Grundet klodsernes størrelse og nemme håndtering, kan børn hurtigt erfare glæden ved at bygge alt fra enkle tårne til mere avancerede konstruktioner som duplo tog, duplo brandstation, bondegårde eller selv-designede køretøjer. Denne udviklende aktivitet promoverer finmotorik og kognitive færdigheder, hvilket er essentielt for småbørns udvikling.

Gennem LEGO Duplo kan man inspirere børn til at tænke i abstrakte baner og udtrykke deres forestillingsverden konkret. Igennem legen med klodserne kan barnet genskabe scener fra familielivet eller eventyrlige fortællinger, som styrker deres narrative evner og sproglige udvikling. Efterhånden som de vokser, vil disse evner bidrage positivt til deres generelle læringsevne.


Simple LEGO Duplo Startsæt.

Duplo serien tilbyder en bred vifte af LEGO sæt, der er skræddersyet til småbørn og deres udviklingsstadie. Disse starter æsker er designet for at fremme barnets første byggeerfaring og stimulere deres fantasi.

Med Duplo som fundament, kan barnet nemt navigere i overgangen fra ustruktureret leg til mere målrettede byggeopgaver. Sættene giver plads til individuel tolkning og er ikke begrænset af komplekse instruktioner, hvilket skaber en friere og mere kreativ leg. Dette betyder, at børnene selv kan udvikle byggeprojekter, som afspejler deres interesser og hverdagsoplevelser.

I takt med barnets udvikling kan starterprojekterne gradvist blive mere udfordrende, hvilket stimulerer deres problemløsningsevner og evne til at koncentrere sig om en opgave over længere tid. Dette sker i en naturlig progression, som er i tråd med barnets alder og færdigheder.

Endelig fungerer Duplo sættene som en solid platform for forældre og pædagoger til at guide og understøtte børnenes leg. De enkle og åbne design inspirerer til dialog og samarbejde mellem voksen og barn, hvorved barnets sprogudvikling og sociale færdigheder ligeledes bliver styrket. Samarbejdet ved disse projekter skaber ligeledes en fælles forståelse for legens rolle i barnets læring og udvikling.


lego-duplo-3-i-1-familiehus-10994

Temabaseret Byggeleg.

LEGO Duplo sætter en ære i at skabe temabaserede konstruktioner, der afspejler og udvider børns fantasiverdener. Gennem velkendte scenarier og karakterer kan disse sæt inspirere til rollespil og historiefortælling, hvilket styrker barnets sproglige og kognitive udvikling. Narrativer som bondegårde, dyreparker og køretøjer er særligt fremherskende.

De tematiske sæt fremmer genkendelighed og identifikation. Særligt i førskolealderen er dette vigtigt for børns læring.

Med dette udvalg kan forældre og pædagoger nemt finde sæt, der matcher netop barnets interessefelter, hvilket kan forstærke engagementet og læringsudbyttet. En temabaseret konstruktion udgør et effektivt pædagogisk værktøj.

Disse sæt tilbyder ofte specifikke figurer og elementer, hvilket tillader børn at dykke ned i detaljer og nuancer af hvert tema. Dette stimulerer finmotoriske færdigheder samt øget detalje opmærksomhed.

Duplo´s temabaserede sæt er designet til at være modulære, således at børnene kan kombinere forskellige temaer for en endnu rigere leg. Eksempelvis kan et dyrehospital og en bondegård sammensættes til en sammenhængende verden, hvor barnet lærer om forskellige aspekter af dyrelivet og landbrug.

Til sidst giver LEGO Duplo mulighed for at introducere børnene for nye tematiske områder. Dette breder horisonten og tilbyder stimulering og udvikling gennem leg med nye koncepter og sammenhænge, hvilket fremmer en alsidig og dybdegående forståelse af verden omkring dem.


Hvor kan man købe LEGO Duplo?

LEGO Duplo kan købes i mange forskellige butikker og online platforme. Du kan finde et bredt udvalg af LEGO Duplo sæt i legetøjsbutikker, stormagasiner, supermarkeder og specialiserede hobby- og samlerbutikker. Derudover kan du også købe LEGO Duplo direkte fra LEGO's officielle hjemmeside eller fra andre online forhandlere som EURO-TOYS & COOLSHOP

Hvis du foretrækker at handle fysisk, kan du besøge din lokale legetøjsbutik - eks. LEGEKÆDEN og se efter LEGO Duplo i deres sortiment. Disse butikker har normalt et stort udvalg af sæt og tilbehør, så du kan finde præcis det, du leder efter. Stormagasiner som MAGASIN og supermarkeder har også ofte et udvalg af LEGO Duplo, i deres legetøjsafdelinger.

Uanset om du handler i en fysisk butik eller online, er det altid en god idé at undersøge og sammenligne priser, læse anmeldelser og finde ud af, om butikken eller forhandleren er pålidelig. Dette sikrer, at du får den bedste shopping oplevelse og det LEGO Duplo sæt, du søger efter. Sørg også for at tjekke om butikken eller forhandleren tilbyder gode retur og reklamations ordninger, hvis der skulle opstå problemer med dit køb.



0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page